dagens kok Russian Imperial Tolchock β1

Dagens kok (mitt fjärde) ska bli en Russian Imperial Stout/Porter. Jag ville ha ett riktigt käftslag till porter på 10.5% ABV och IBU på 115 (Tinseth), mycket smaker, ekfatslagrad och allt, jag gav den namnet Tolchock, ni har väl läst Clockwork Orange. Av någon anledning fick jag inte till ett bra OG, endast 1078 (hade räknat på 1101), nånstans gick det fel. Men det ska nog bli en bra porter iallafall, men kanske ingen “Tolchock” precis.

Jag hade 4 kg malt vilket är ungefär 8 liter, skulle in i en kittel på 16 liter, sedan skulle nästan 10 liter  78 gradit vatten i, det gick precis hade nog kunnat peta i en liter till. Sedan skulle allt in i en 10 liters hink för att mäskas (en liter går bort eftersom dom staplas på varandra och det sitter en tappkran i den undre). Jag löste det genom att skopa över all malt först, och sedan sila så att övriga 3-4 liter vätska hamnade i en kastrull bredvid som jag förde över eftersom det lakades. Här tror jag problemet ligger i att det blev lägre OG än beräknat, måste nog skaffa större lakhinkar till nästa gång jag gör en så stor sats.

Nästa misstag var att kyla ner vörten för mycket, det tog några timmar innan jag fick upp den i 20 grader så att jag kunde strö i torrjästen, då var klockan 0:20. Den här gången använde jag Safale us-05 istället för safbrew som förra portern. Jag ställde hinken i badrummet, där är det 24 grader. När jag vaknade på morgonen så hade det börjat pluppa lite redan, när jag kom hem från jobbet så pluppade det riktigt ordentligt, säkert 2-3 plupp i sekunden. Det lär nog vara färdigjäst om ett par dar tror jag, då flyttar jag över det till sekundär och lagring med ekspån några veckor.

Redigerat 2010-04-20 kl 23:55; Pytsade i 700 gram socker för att få upp alkoholhalten till önskade 10.5%, ska det va in your face så ska det ordentligt!

About the author

Heiðrún theGoat

Heiðrún, the goat on the hall that stands, eateth off læráth's limbs; the crocks she fills with clearest mead, will that drink not e'er be drained.

Be the first to comment

Leave a comment